Tribune Print Share Text

Title

‘Unified, community-wide palette’

Devonshire partners with Peacock + Lewis to complete impressive renovations

Created date

December 13th, 2016

This rendering shows the expanded tearoom and a glimpse into the enlarged multipurpose space created by structural changes during Phase II of renovations to Devonshire’s clubhouse.

When the New Year arrives and the phase II renovations are complete, the clubhouse and residence buildings at Devonshire at PGA National will showcase a lighter, brighter, beautiful new look. 

Peacock + Lewis Architects and Planners, LLC, the Palm Beach firm that won an ASID award for phase 1 updates to Erickson Living’s retirement community in Palm Beach Gardens, is orchestrating the phase II changes.

The updates extend throughout the common areas. From furniture and upholstery to flooring, lighting, color schemes, and accoutrements, no element related to interior design is ignored or given short shrift. 

“We’ve done a unified, community-wide palette,” says Susan Bardin, the company’s director of design. “It’s a lighter, fresher look.” 

A classic color palette of neutral walls and light-colored chair rails and moldings graces hallways in the three residence buildings. New medallion-patterned carpeting in soft greens and blues provides what Bardin calls “pop-up” color.

Clubhouse restaurants Piccadeli and Oxford Pub are each receiving phase II makeovers. They share a wall, but the Oxford lacks exterior windows. So the goal for updates there was to introduce light.

To do that without compromising diners’ privacy, Peacock + Lewis incorporated  large translucent decorative glass panels into that shared wall. They also added brighter lighting and installed honey-tone carpeting.

In Piccadeli, the half wall separating its open kitchen from its seating area was revamped with new millwork and stainless steel countertops. Bardin describes the change as “a front-of-house display kitchen instead of a back-of-house wait station.” 

Updates also include banquette seating in both restaurants. 

The back wall of Churchill Lounge was extended into the swimming pool area to create additional lounge seating both inside and out. 

More room for entertainment

In phase II, crews removed a second-floor balcony and extended the remaining exterior wall out to align with Churchill Lounge’s new back wall. That structural change created a new bar and larger interior space for dancing, entertainment, and happy hours. 

For gatherings or events requiring an even larger multipurpose space, staff can simply open a divider panel between those two rooms. 

Deep windows in both rooms allow breathtaking views of Devonshire’s beautiful grounds, the nature preserve beyond, and the area’s spectacular sunsets.

Residents love both the new look and the flexibility created by the renovations. 

“The resident representatives who review the proposed changes are an integral part of saying yes or no to furniture, fabrics, light fixtures, and color palettes throughout,” Bardin says. “They’re very, very pleased with the changes.” 

Comments